Pikétröjans historia

Valj alltid kvalitet - Pikétröjans historia

Kärt barn har många namn; pikétröjan är ett strålande exempel på detta med sina olika benämningar på olika språk. På svenska kallar man den, förutom piké, för polotröja, golftröja och ibland tenniströja och på andra språk får den också heta Lacostetröja. Oavsett vilken titel man använder så är tröjan alltid gjord i samma modell, som en T-shirt med tre knappar i halsen och en krage.

Denna typ av tröja har fått sitt namn från den speciella tillverkningsmetod som tillämpas för att framställa dess material. Textilen är vävd i så kallad piké teknik som ser ut ungefär som ett snedställt våffelmönster, oftast i bomull, och det får materialet att bli lite kraftigare och stelare än en vanlig T-shirt. Plagget andas på så sätt mycket väl men tappar inte passformen när man blir svettig, vilket gör det perfekt för olika sporter som till exempel golf, tennis och polo, därav de många namnen.

Pikétröjan uppkom på 1920-talet och designades ursprungligen för tennisspelare, som fram tills dess hade haft på sig uppkavlade, vita skjortor då de spelade. Detta blev alltmer otympligt ju hårdare och mer utmanande sporten blev, varav den mångfaldigt segrande tennisspelaren René Lacoste tog sakerna i egen hand och designade tröjan för att lättare kunna röra sig. Tröjan blev en enorm succé och Lacostes varumärke, den lilla krokodilen, känns idag igen av människor i hela världen. Att just detta djur fick representera Lacoste berodde på att han kallades för Krokodilen bland tidens tenniskretsar då han spelade på ett lugnt, sammanbiten och uthärdligt sätt.

Idag tillverkas pikétröjor av många små och stora modehus och trots att de används av i princip alla idag, även kvinnor, så förknippas den fortfarande med stil och elegans. Det finns inte många plagg som kan skryta med att ha hängt med i sin ursprungliga modell i ett helt århundrade!